Kropp och hälsa

Lär dig att hantera din ilska

Berätta för någon om dina svårigheter att hantera ilska. Om du inte har någon att berätta för, skriv ner på papper. Skriv ett brev till dig själv. Även om det inte är till någon hjälp just då så är det ändå bra att få ur sig det man går och grubblar på.

Du kan också söka professionell hjälp. Det finns Kognitiv Beteende Terapi (KBT). Denna form fokuserar på specifika områden som till exempel ilske-beteenden. Vidare finns psykodynamisk psykoterapi. Här får du lära känna ditt eget känsloliv genom din egen livshistoria. Du kan då identifiera olika källor till sådant som hänt och orsakat ilska. Andra ställen dit du kan vända dig är Vårdcentralen och Svenska kyrkan.

Det är viktigt att bearbeta sin ilska. Men för att skona omgivningen så måste du hitta ”ersättare” det vill säga något som inte tar skada av vredesutbrott, något som du mentalt kan rikta din ilska mot.

Nu följer mera konkreta tips att göra för att motarbeta och bearbeta vredesutbrott:

Fysisk aktivitet. Kondition minskar stressnivån i kroppen och därmed också uppdämd ilska. Fungerar bra i förebyggande syfte också. Att skaffa en boxningssäck är väldigt effektivt.

Skrik ut din ilska. Om du kan hitta ett ställe där du kan skrika ut din ilska så är det en bra metod. Tips på ställen är källare eller en vind, skogen fungerar också eller varför inte skrika i en kudde som dämpar ljudet.

Sätt ord på din ilska. Mental ilske-hantering. Skriv ner din ilska. Skriv ner om alla dina aggressioner och mörka tankar, om allt som gör livet till ett helvete.

Kreativitet. Att måla, teckna, dikta, sjunga med mera kan förutom att resultera i mästerverk också göra under för hanteringen av din ilska.

Att lyssna till sina känslor och avslappning. Jobbiga och svåra känslor kan vara svåra att stanna kvar i men det är just det att stanna kvar i som kan befria dig från dessa obehagliga känslor. ”Ingen lever som inte har sett mörkret” sägs det ju och även om det låter konstigt så stämmer det. Att lära sig avslappning är bra inte bara för ilske-hantering utan för både kropp och själ också.

Självkänsla – självkännedom. En god självkänsla gör att du lättare kan hantera aggressionen när den kommer. Fundera på vilka situationer som triggar igång din ilska. Vem går ilskan ut över och varför?

Att göra upp med det förflutna. Ilska sägs uppstå över alla besvikelser vi haft i livet. Man har blivit sviken och ignorerad under livets gång. Hur är det med dig? Har ditt liv kantrats av besvikelser? Tror du att just dina vredesutbrott beror på det?

Att handla eller inte handla. Att aktivera sig när du känner att ett utbrott är på gång är till en fördel. Gå ut och klipp gräsmattan eller laga staketet eller köra igång ett storbak gör väl inte att du får utlopp för ilskan kanske men det kan hindra dig från att göra något dumt som du ångrar sedan.

Att lugna sig. Det är viktigt att du lär dig att hantera ilskan när den kommer. Här har du några tipps att ta till när ilskan börjar bubbla inom dig. *Bara lämna platsen, gå utan att säga något *Räkna till tio innan du reagerar *Ta en kort promenad *Ring en vän *Ring en hjälplinje *Lär dig tekniker att lugna ner dig själv *Djupandning – långa, djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen.

Att sätta gränser är att älska. Att visa varandra vem man är och vad man står för ger en ökad förståelse gentemot varandra.

Till sist. Att tänka negativa tankar hjälper inte någon. Tryck inte ner dig själv bara för att du har svårt att kontrollera din ilska. Påpeka att du har dem problemen sedan är det inte mer med det. Intala dig istället att det är mänskligt att fela och försök istället att lösa problemet. Du mår mycket bättre om du inser att det inte är ditt fel, det är många som har svårt att kontrollera ilska och att det går att göra något åt det.

Text: Maj Jensen
Källor: dininsida.se
Ilskan.se

Musik

VIKTOR FRISK

Viktor Frisk växte upp i Stora Sundby med sina föräldrar och sin äldre syster. Han gick grundskolan i Stålforsskolan.  I sin ungdom spelade han hockey i Kungsörs IK. År 2011 började Frisk på JB Gymnasiet i Eskilstuna där han studerade media och journalistik. Våren 2013 flyttade Frisk till Stockholm för att arbeta som PR-manager för Aloe Vera-drycken. Hösten 2015 fick han rollen Social Media Director på PR-byrån Mindmakers PR

År 2010 startades Viktors blogg som till en början handlade om Viktor Frisks liv till vardags. Senare utvecklades bloggen till en modeblogg med målet att inspirera unga kvinnor och män i fråga om klädval. Idag har bloggen 30 000 unika läsare i veckan.

År 2014 träffade Frisk TV-profilen Samir Badran i samband med en fitnessgala i Göteborg. Tillsammans släppte de samma vår klädkollektionen Success. Senare samma år bildade de popduon Samir & Viktor. Deras första låt ”Success”, som skrevs tillsammans med låtskrivaren Kevin Högdahl, gavs ut i maj 2014 och hamnade på Itunes förstaplats under sin första vecka. Sommaren 2014 nådde låten 15 miljoner lyssningar på Spotify och sålde tredubbel platina

Efter succén fick duon förfrågan om att delta i Melodifestivalen och våren 2015 deltog de i tävlingen med låten ”Groupie” och slutade på en åttondeplats. ”Groupie” har sålt tredubbel platina.

Sommaren 2015 genomförde Samir & Viktor en turné med totalt 80 spelningar Sverige och Finland. Sommarturnén gjordes i samband med lanseringen för den nya låten ”Saxofuckingfon” som har sålt tredubbel platina.

Samir & Viktor deltog i Melodifestivalen 2016 med låten ”Bada nakna”, som slutade på tolfte plats.

I juli 2017 passerade Samir & Viktor 100 miljoner spelningar på Spotify.

Natur

Lysmaskar och eldflugor

I Sverige finns det inga eldflugor säger biologen Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet. Enligt honom så håller eldflugorna till i de sydligaste delarna av Europa. Fast ändå får riksmuseet in rapporter hela tiden från folk runt om i landet som har sett eldflugor, bland andra jag. När jag var ung så såg jag i skärgården på sommarnätterna eldflugor som dansade runt i luften som små gröna eldkulor. Men som vuxen har jag inte sett några. Det strömmar dock in rapporter hela tiden som sagt var. Didrik håller dock fast vid att eldflugorna inte finns här i Sverige. ”Så länge ingen har dokumenterat skalbaggarna till exempel genom fotografier eller att skicka in exemplar till oss så finns de inte” menar han. Det var vetenskapligt argumenterat tycker jag, syns de inte så finns de inte. Som Didrik nämnde så är det inte flugor utan skalbaggar. Kanske man kallar dem för eldflugor för att de ser ut som dansflugor som dansar runt i luften.

Lysmaskar däremot finns i Sverige. Det är två arter, Liten lysmask och Stor lysmask, den stora är den vanligaste. Även här är namnet vilseledande, det är inga maskar utan också skalbaggar. Honan som är vinglös kan påminna om en mask en mask med ben men jag tycker i så fall att honan påminner om en larv mer än en mask.

Den stora lysmasken, ca 12 mm är vanligast i södra Sverige men kan påträffas ända upp till Medelpad. Den lilla lysmasken som är 6-8 mm är inte lika vanlig. Den förekommer sällsynt från Skåne upp till Uppland. För att se dessa skalbaggar ska man gå ut till ängar som ligger intill skogsbryn. Där förekommer de mest. Honan sitter på ett grässtrå på kvällen när det börjar mörkna och lockar hanen till sig genom att blinka med baken där lyscellerna sitter. Hanen som flyger förbi kan inte motstå detta förföriska gul-grönaktiga sken utan flyger genast ner till henne och så parar de sig.

Text: Maj Jensen

Demokrati

Den arabiska våren – sju år senare

Ingen har väl undgått att märka vad som händer i Syrien idag. Även om terroristgruppen IS – Islamska staten har tappat en del mark i Syrien så rasar kriget fortfarande för fullt efter att ha hållit på sedan 2011 då ”den arabiska våren” svepte fram över Mellanöstern. I dag är det främst regimen i Syrien och olika oppositionsgrupper som bråkar om makten. Även oppositionsgrupperna sinsemellan bråkar. Ryssland stöttar regimen och USA stöttar vissa oppositionsgrupper. Även om Rysslands president har sagt till om vapenvila så faller bomber dagligen i Syrien.

Den arabiska våren är namnet på den kedja av händelser som startade i Tunisien i december 2010 då en man, en enkel grönsakshandlare brände sig själv till döds i protest mot att polisen tog hans grönsaksvagn som var hans levebröd. Folket fick nog efter den händelsen. Efter att ständigt ha levt i förtryck med en diktator började demonstrationer och protester sprida sig över hela landet.

Nu spred sig händelserna som en löpeld via Libyen och Egypten där massdemonstrationer började i januari/februari. Dessa demonstrationer slogs ner av polis och militär. De som togs tillfånga misshandlades och dödades. Nu stod Jemen på tur. Den 27 januari 2011 demonstrerade folket i staden Sanaa. Demonstrationerna pågick en månad men till sist öppnade säkerhetsstyrkorna eld mot demonstranterna. Det slutade med att 41 människor dog och 200 skadades.

Den 20 februari 2011 i Marocko startade en demonstration och en rörelse bildades som sedan kallades för just 20:e februarirörelsen. Folket ville ha sociala rättigheter och förbättrade levnadsvillkor för minoriteter. De ville ha en ny grundlag och att regeringen skulle upplösas. Men så blev det inte. Kungen i Marocko slog tillbaka och än idag blir de som sätter sig upp mot kungen förföljda och/eller fängslade.

Det fanns fler länder som påverkades av ”den arabiska våren” på ett eller annat sätt men det land som är mest drabbad är och förblir Syrien. Inbördeskriget som startade efter ”den arabiska våren” är nu, sju år senare fortfarande pågående. Landet är nära upplösning. IS intågande i landet 2014 har förvärrat kriget. IS är inte lika framgångsrika nu men finns fortfarande kvar i Syrien. IS, regimen i Syrien och oppositionsgrupperna lamslår Syrien. 12 miljoner syrier är på flykt, många i landet men också till grannländerna och Europa. Runt 10 miljoner människor behöver humanitär hjälp. FN räknar med att mellan 2011 och 2014 har 191 000 människor dött i kriget men det kan vara fler, uppåt 300 000.

Text: Maj Jensen

Evenemangstips

Lagersbergsbibliotek
Arrangör: Lagersbersbibliotek
Världsbokdagen
24 April 2018
KL.10.00-13.00

 

Klädbytardag på ReTuna Återbruksgalleria
Var?  Folkestaleden 5 Eskilstuna
14 April 2018
KL.10.00-14.00

Arr: Eskilstuna Folkhögskola i samarbete med Naturskyddsföreningen och Eskilstuna Kommun.
Tag med 5 plagg rena och ej trasiga (EJ Barnplagg, Badplagg eller Underkläder).
Mot att byta till ett nytt plagg. De kläder du ger kan du ej få åter.